28 – בית הקירור

בית הקירור נבנה בשנת 1943. בנייתו הייתה בסגנון ייחודי – גג קשתות מקומר והוא נועד בראשיתו לאחסון תפוחי אדמה לצבא הבריטי המנדטורי. בהמשך שימש בית הקירור לאחסון פירות ממטעי הקיבוץ, כדי חלב מהרפת ומצרכי מזון אחרים. ברז מים קרים הותקן בקיר המבנה להנאת החברים.

כיום משמש המבנה כחדר קירור ואחסון לגבינות מיוחדות המיוצרות במחלבת הקיבוץ.

 

עדותו של שלמק ברנשטיין-סיפורו של בית הקירור-כתבה עופרה בריל

בית הקירור נבנה בשנת 1943. היתה זו שנה של צנע בארץ והיה סגר כלכלי על מדינת ישראל שבדרך.
האנגלים שלטו בארץ והממשלה המנדטורית החליטה לבנות כשמונה עשרה בתי קירור בקיבוצים, כדי לאחסן בהם תפוחי אדמה. תפוחי האדמה הוצאו ישר מהאדמה לבתי הקירור והוחזקו כל החורף.
האנגלים היו רגישים לסגנון בנייה ים תיכוני לכן נבנה המבנה עם קשתות כמו שבנו במזרח. האדריכל היה אריה שרון. הממשל המנדטורי נתן כסף לבניית המבנה.
כשנבנה בית הקירור והוכנסו לתוכו מכונות הקירור, הוחלט לפתור גם את בעית קירור החלב מהרפת. עד אז היו צריכים לרוץ עם כל שניים שלושה כדי חלב כל יום לחיפה. החליטו לעשות במסגריה טנק עם מים קרים שיהיה מחובר לבית הקירור ולהכניס לטנק את כדי החלב מהרפת. מדי שבוע היו אוספים את כדי החלב שהצטברו ומביאים אותם לחיפה.
בתוך הטנק היו מים קרים שקיררו כשמונה כדי חלב. מהטנק היו צינורות נחושת שהובילו את הגז לקירור. הצינורות היו מתכסים מדי פעם מהקור בקרח.
יום בהיר אחד עבד בבית הקירור פועל שרצה ללקק קצת קרח. הוא לקח מקוש, דפק בצינורות ושבר אותם. (מחסן הקירור היה באותה תקופה מלא בתפוחי-אדמה).
המים חדרו לכל מערכות הקירור והיתה בעיה איפה לקרר את כדי החלב.
בחור אחר שעבד בקירור ניסה לתקן וליבש את המערכת כדי להכניס גז, אבל התברר שאין גז בארץ ואי אפשר היה לתקן את המערכת בלי גז.
התיקון, במידה ויתבצע, יקח הרבה זמן ויש צורך להוציא את תפוחי האדמה לפני שהם יתקלקלו לגמרי. היו שם טונות של שקים. הצטרכנו לפנות לממשל הבריטי והם העבירו כמויות של תפוחי אדמה למחסני קירור אחרים.
היות ולא היה גז בארץ, עלה רעיון לפנות ליונה ינאי, שהיה אז בשליחות בארה"ב, שישלח שני גלונים של גז סיאון מארה"ב. כדי לייבא גז לארץ היה דרוש לשדל את הנציב העליון להוציא רשיון. אחרי שידולים רבים הסכים הנציב העליון לאשר לנו להביא לארץ שני בלוני גז לשמירה על לתפוחי האדמה. כאשר הגיעו שני הבלונים לארץ, השמועה עשתה לה כנפים ומכל הארץ היו פניות אלינו לקבל קצת גז. לא הסכמנו.
את מערכת הקירור הדפוקה לא הצלחנו לתקן והצטרכנו לעשות מערכת חדשה לגמרי שהמשיכה לקרר שנים רבות את בית הקירור.

 

ברל קרן מספר :
בית הקירור והאסם-בית הקירור נבנה יחד עם האסם. הקבלן היה אנדילביץ. תכנון הבתים נעשה על ידי משרדו של שרון.
הצורה המיוחדת של בית הקירור הייתה מהשפעה של מבנים אנגליים. צורת מבנה האסם בהשפעה של אסמים בעולם. אני זוכר שבזמן בניית המבנים הדבר עורר פליאה בקרב החברים מכל האזור.