6 – העמדות

שש עמדות ביטחון הוקמו משנת 1938 ,עם הקמת הקיבוץ, והן השתלבו בגדר ההיקפית. העמדות שימשו להגנה ושמירה וכן למגורים ומשימות נוספות על פי צרכי הקיבוץ המשתנים מעת לעת..

גם כיום רוב העמדות עדיין משמשות את צורכי הקיבוץ, בין השאר: ספרייה אנגלית, מחסן נשק ומשרד תקציבי החברים. סביב עמדת הדיר, הנקראת היום ”עמדת בראשית“ נוצר בידי אסף זיו מיצב פיסולי. עמדת האבן הצפונית, הנקראת עמדת החמור, לזכר הימים ששוכן בה החמור של הלול, נותרה עזובה.

העמדות

העמדות שימשו למגורים למשפחות ולבודדים. בעמדה ליד המשנקים גרו טוביה לישנסקי וגאולה.

בעמדת הצאן גר מרציקוקוס (חוקר שעבד בקיבוץ מטעם הקרן קימת וחקר מחלות של עצי יער).

בעמדת הספריה גר יוסף איתן.

עמדת הנשקיה שימשה כחדר עבודה של יזהר ירון שהיה מלחין והירבה לעבוד עם פסנתר.

רק בעמדה ליד הבריכה הישנה לא גרו.

 

עמדת הנשקייה

הוקמה בשנת 1938 במסגרת הקמת שלוש עמדות ששימשו כמערכת הגנה היקפית של הקיבוץ.
העמדות שימשו למגורים למשפחות ולבודדים כאשר בתקופת המלחמה, בערב השומרים עלו על הגג ושמרו על הקיבוץ. עמדת הנשקייה שימשה במשך שנים רבות כחדר עבודה של יזהר ירון שהיה מלחין והרבה לנגן על פסנתר. לאחר פטירתו של יזהר שימשה העמדה כנשקיה, וכמו כן הותקן בה הטלפון הציבורי השני בקיבוץ (מלבד במזכירות).

בימים הרחוקים, כשפיפי מחברת מחברת "אלגביש" גר בעמדה, מצאו רן ואיתן (אז מוסדניקים) גרוטאה של אופנוע. הם גררו אותה והסתירו ליד העמדה. התוכנית הייתה לשפץ את הגרוטאה בעזרת פיפי שידו בכל. בעמל רב, ובעיקר בנחישות של אופנוענים לעתיד, הם "השיגו" חלקי חילוף, ובמוסך הסודי הצליחו להחזיר את הגרוטאה לחיים.
הכלי הבלתי לגאלי היה מקרטע מן המוסך אל שבילי העפר בשדות וחזרה , רן אף הפליא לטוס למרחקים והגיע עד שריד לבקר את חבריו.

 

עמדת ספריית הילדים

הוקמה בשנת 1938 במסגרת הקמת שלוש עמדות שישמשו כמערכת הגנה היקפית של הקיבוץ. העמדות שימשו למגורים למשפחות ולבודדים כאשר בתקופת המלחמה, בערב  עלו השומרים עלו על הגג ושמרו על הקיבוץ. בשנים האחרונות העמדה משמשת כחדר עבודה של לסלי כהן וכן כספרית אנגלית.

פעם גר בעמדה יוסף אייזן (איתן), קצין צבא בכיר ששירת בצבא קבע ובחופשות עבד במסגריה. הוא בנה לו במעונו אח עם ארובה כדי להתחמם בימות הקרה. עם חלוף הזמן, עבר ניוניק לגור בעמדה. וניוניק, כידוע, אהב לצ'פר את ילדי הנקודה במיני ממתקים ששמר עבורם בכיסים. כך רכש לו את גדעון ואיתן לחברים. יום אחד עברו השניים ליד ניוניק, וכלום. הוא לא מכבד אותם בסוכריות. "יש לך משהו?" הם שאלו. ניוניק הפך את הכיסים להראות שהם ריקים. השניים התאכזבו עד כדי כך שהם גייסו לעזרתם חבורה שלמה של ילדים. "אם הוא לא ממלא את הכיסים – נמלא לו את הארובה!" כולם טיפסו על גג העמדה וזרקו לתוכה אבנים וכל מיני לכלוכים. חלקם נפלו לאח וחלקם סתמו את הארובה.

כשהתגלה מעשה הפרחחות, נאלצו כל ילדי החבורה להיכנס לעמדה בבושת פנים, לבקש סליחה ולהוציא כל מה שהשליכו מלמעלה.

 

ציפקה גלצור מספרת :

ספריית הילדים

בעמדה, איפה שספריית הילדים נמצאת היום, גר בשנים הראשונות יוסף איזן, שהיה בעלה הראשון של שרה אבידן.
יוסף הגיע מארצות הברית ונשארה בו הכמיהה לתרבות האמריקאית, לכן הוא החליט לבנות בעמדה קמין-אח שיחמם אותו בחורף.
עד היום רואים את מבנה האח.

יום אחד סידרו אותי לשמירה באותה עמדה. באותם זמנים כאשר היו מסדרים מישהו למקום מסוים לא היה דבר כזה לסרב פקודה.

נתנו לי רובה שהיה כמעט בגובה שלי, ואני בכלל לא ידעתי לירות ברובה. הייתי צריכה לטפס על הסולם כדי להגיע לעמדת השמירה שהייתה על הגג. אני עם הרובה ועם בטן בחודש שביעי עליתי על הסולם ושמרתי כל הלילה. תאמינו לי קצת בכל זאת פחדתי…

 

ברל קרן מספר:

העמדות שימשו למגורים למשפחות ולבודדים. בלילה על גג העמדות שמרו חברים.

דיירי העמדות היו אחראים על השומרים.  בעמדת המשנקים גרו טוביה וגאולה לישנסקי. בעמדת הדיר גר מרציקוקוס, אדם שחקר מחלות של עצי יער בסביבה. בעמדת הספרייה גר איתן יוסף. עמדת הנשקייה שימשה כחדר עבודה של יזהר ירון, שהיה קומפוזיטור והיה לו שם פסנתר. רק בעמדה ליד הבריכה הישנה לא גרו אנשים.